Alüminyum biyet (billet), alüminyumun ekstrüzyon sürecinde en temel bileşen olup, belirli uzunluk ve çaplarda, kütük halinde, boruya benzer bir şekilde dökülmesiyle elde edilen bir yarı mamuldür.
Billetler dikdörtgen, dairesel veya kare şeklinde olabilir. Alüminyum ekstrüzyon prosesinde genellikle dairesel billetler kullanılır.
Alüminyum billetlerin üretimi, döküm hattı, ergitme ocakları ve yollukları ve homojenizasyon fırınları gibi ekipmanlardan oluşan dökümhane tesislerinde gerçekleştirilir.
Alüminyum billet döküm aşamaları Zahit Alüminyum dökümhane tesisinde, uygun hammadde seçimi, dökülecek olan alaşımın içeriğine göre ocakları besleme, uygun kalıp seçimi, Direct Cooling (DC) döküm yöntemi ile billet dökümü, dökülen billetlerin homojenizasyon işlemi ve soğutma fırınlarında soğutma işlemi şeklinde sıralanabilir.
1. Tasarım: Alüminyum kullanım alanlarına göre tasarım ve planlama yapılmalıdır. Bu adımda biyetin kullanılacağı alan, malzeme boyutu ve yüzey işlem gibi detaylar işlenmektedir.
2. Kesme: Planlanan işlem için alüminyum en uygun boya getirilmelidir.
3. Şekillendirme: Alüminyum biyet, farklı alanlarda ki kullanım için farklı şekillendirme işlemleri yapılmaktadır. Ektrüzyon, kalıplar ve bükme işlemleri ile şekillendirilebilirler.
4. Delme: Alüminyum yüksek şekillendirilebilme özelliğine sahiptir. Farklı noktalarda ve çaplarda delik açılarak kullanılabilirler.
5. Montaj ve Kaynaklama: Alüminyum genellikle profil ve levha halinde üretimi yapılmaktadır. Farklı profiller alüminyumun kaynaklabilirlik özelliği ile birbirine montaj yapılmasına ve kullanılmasını sağlar.
6. Yüzey İşlem: Alüminyum, diğer metallerin aksine yüzey işleme uygun bir metaldir. Eloksal, boya ve kaplama işlemleri gibi yüzey işlemler kolayca uygulanmaktadır. Yüzey işlemler sayesinde alüminyum ürünleri farklı görsellik ihtiyaçlarında kullanılabilmektedir.
Alüminyum biyetler genellikle döküm, ekstüzyon veya presleme yöntemleri ile şekillendirirler. Alüminyum soğuk veya sıcak şekillendirme yapılmaya uygundur. Soğuk şekillendirme yönteminde genellikle presleme işlemi yapılmaktadır. Sıcak şekillendirme işlemlerinden dökümde; alüminyum biyetler ısıtılarak bir kalıba dökülür ve soğuma işleminin ardından şekillendirme işlemi tamamlanmış olur. Ekstrüzyon yönteminde ise biyet ve kalıp ısıtılmasının ardından mekanik veya hidrolik pres yardımı ile alüminyum biyetler stres altında daha önceden belirlenmiş bir şekilde ki kalıba bastılarak biyetin kalıbın şeklini alması sağlanarak yapılan şekillendirme işlemidir.
Alüminyum metalurjik özellikleri ile bir çok farklı endstüriyel alanda kullanılmaktadır. Alüminyumun özellikleri;
1. Hafiflik: Alüminyum, düşük yoğunluğa sahip olmasına rağmen üstün metalik özellik göstermektedir.
2. Korozyon Direnci: Alüminyum üretimin her safhasında oksijen ile reaksiyona girerek yüzeyinde ince bir oksit tabakası oluşturmaktadır. Oksit tabakası alüminyumu atmosferik gazların oluşturabileceği negatif etkilerden korumayı sağlar.
3. Isı ve Elektrik İletkenliği: Alüminyumun bir diğer metalik özelliklerinden birisi de iyi ısı ve elektrik iletkenliğidir. Alüminyumun elektrik iletkliği 36 mega-siemens/m ve ısı iletkekenliği 205 W/mK ‘dir. Yüksek iletkenlik özellikleri ile Alüminyum ve alaşımları elektrik ve elektronik endüstrisinde kullanılmasını sağlamaktadır.
4. Geri Dönüşüme Uygunluk: Alüminyum geri dönüşümde yüksek kazanım oranına sahip bir metaldir. Geri dönüşümünde düşük enerji tüketimi sayesinde kullanım ve geri dönüşüm oranı oldukça fazladır.
5. İşlenebilirlik: Alüminyumun bir diğer metalik özelliği ise yüksek işlenebilirlik özelliğidir. Kolay şekillendirme işlemleri sayesinde bir çok farklı sektörde farklı şekillerde kullanılabilmektedir.
6. Görsellik: Alüminyum parlak gri renge sahip bir metaldir. Kendine has görüntüsünün dışında Eloksal ve Toz boya gibi yüzey işlemlere kolayca uygulanabilmektedir.
Alüminyum, genellikle dayanıklılığı, hafifliği ve korozyon direnci gibi özellikleri nedeniyle birçok farklı alanda kullanılır. İşte bazı yaygın kullanım alanları:
1. Ulaşım Endüstrisi: Alüminyum, otomotiv, hava taşımacılığı, deniz taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Motor, taşıt yapı parçaları ve diğer bir çok ulaşım araç bölümlerinde alüminyum oldukça sık kullanılmaktadır.
2. Ambalaj Endüstrisi: Alüminyum, yüksek oksidasyon direnci ve geri dönüşebilirlik özellikleri ile içecek kutuları , yiyecek ve ilaç ambalajlarında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Sertliği ve sağlıklı olması sayesinde gıda sektöründe oldukça geniş bir alanda kullanılmaktadır.
3. İnşaat Sektörü: Alüminyum, inşaat malzemelerinde yaygın olarak kullanılır. Pencereler, kapılar, cephe kaplamaları, merdiven korkulukları ve çatı kaplamaları gibi birçok yapısal ve dekoratif bileşen alüminyumdan yapılabilir.
4. Elektrik ve Elektronik Endüstrisi: Alüminyum, yüksek ısı ve elektrik iletkenliği sayesinde dirençler, elektronik cihazlarda ve dış montajda oldukça fazla kullanım alanına sahiptir.
5. Güvenlik ve Savunma Sanayi: Alüminyumun sert, şekillendirilebilir ve hafif olması sayesinde askeri araçlar, zırhlı araçlar ve diğer savunma alanında ki uygulamalarda kullanılırlar.
1. Hafiflik: Alüminyum, diğer metallere göre oldukça düşük yoğunluğa sahiptir. Taşıma ve kolay montaj avantajları sayesinde yapı sektöründe oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
2. Dayanıklılık: Metallerin uzun kullanım aşamasında en çok karşılaşabileceği sorunların başında atmosferik gazların etkileri yer almaktadır. Alüminyum demir içermeyen bir metal olduğu için paslanmaz ve metalik özellikleri ile atmosferik gazlara (oksijen ve hidrojen vb.) karşı oldukça dayanıklıdır.
3. Esneklik: Alüminyum, yüksek şekillendirme özelliğine sahip bir metaldir. Bu özelliği ile farklı şekillerde ve boyutlarda üretimi yapılabilmektedir.
4. Mukavemet: Alüminyum düşük yoğunluğuna rağmen yüksek mukavemet gösteren bir metaldir. Yüksek yapısal dayanıklılığa sahiptir.
5. Düşük Bakım Gereksinimi: Alüminyum biyet, paslanma ve korozyona olan yüksek direnci ile diğer metallerin aksine daha düşük bakım gereksinimine ihtiyaç duyar.
03
Haziran
27
Mayıs
06
Mayıs
06
Mayıs
Copyright © 2024 ZAHİT ALÜMİNYUM Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya