Alüminyumun; geri dönüştürülebilir, sürdürülebilir, enerji tasarruflu, hafif ve dayanıklı özellikleriyle günümüzde olduğu gibi gelecekte de birçok sektör için vazgeçilmez değerdedir.
Sembolü Al, atom numarası 13, atom ağırlığı 26,98, kaynama noktası 2519 °C, ergime noktası 660 °C, yoğunluğu 2,70 gr/cm³, elektron dizilimi [Ne]3s2 3p1, yükseltgenme basamakları +3,+2,+1, gümüş renkli hafif bir metal olan alüminyum; çağımızın temel mühendislik malzemelerinden biridir.
Yeryüzünde oksijen (% 47) ve silisyumdan (% 47) sonra doğada –oksit ve silikat bileşikler (% 28, kütlece % 8) halinde– en çok bulunan bu element; boksit cevherlerinden ve hurda alüminyum elde ediliyor. Üretim, istihdam ve ihracat kapasitesiyle Türkiye’nin sanayi devleri arasında yer alan Zahit Alüminyum, “alüminyumunun gelecekteki yeri ve önemi” konusunu ele aldı.
Alüminyum, diğer metallerin sunmadığı avantajlardan ötürü tüm endüstrilerdeki işlevi her geçen gün daha da artıyor. Alüminyum; kolay işlenebilme yeteneği, üstün korozyon direnci, yüksek derecede ısı ve elektrik iletkenliği, manyetik olmaması gibi çok sayıda niteliğiyle sanayinin tüm dallarında yaygın biçimde tercih ediliyor.
Dünyada demir-çelikten sonra en çok üretilen ikinci metal konumunda olan alüminyum; inşaat, ulaşım, makine ve ekipmanları, tekstil, otomotiv, ambalaj, savunma sanayi, havacılık ve uzay sanayi, boya ve taşımacılık, elektrik-elektronik, mobilya, kimya, gıda, ilaç ve tüketici ürünleri sektörlerinde geniş kullanım sahasına sahiptir. Yaşamın bütün alanlarında sağladıkları faydalar dolayısıyla aranan bir metal olan alüminyum, şu sektörlerde büyümeye devam ediyor:
Otomotiv Endüstrisi: Karbon emisyonlarını azaltan çevre dostu elektrikli araçların yaygınlaşması ve yakıt maliyetlerine ilişkin güçlü tüketici talepleri sebebiyle alüminyuma duyulan ihtiyaç her geçen gün artırıyor. Çelikten üç kat daha hafif bir metal olan alüminyum, araçların ağırlığını azaltıyor, böylece enerji verimliliği sağlıyor, aynı zamanda elektrikli otomobillerin sürüş mesafesini uzatıyor. Güvenli, ekonomik ve yüksek performansa sahip alüminyum ve alışımları, otomotiv endüstrisi için vazgeçilmez bir ham maddedir.
Uzay ve Havacılık Sanayi: Alüminyumun, korozyona dirençli, hafif ve dayanıklı ve güvenli yapılarıyla 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana modern havacılık ve uzay alanında sıklıkla kullanılıyor. Modern uçakların başta gövde ve kanatları olmak üzere parçalarının önemli bir bölümü alüminyumdan üretiliyor. Hızla büyüyen havacılık ve uzay sanayinde alüminyuma olan ihtiyaç artıyor.
Yenilenebilir Enerji: Küresel iklim değişikliği nedeniyle yenilenebilir, çevre dostu ve sürdürülebilir modern enerji kaynakları daha da stratejik hale geliyor. Az kayıp ve yüksek iletkenlik, korozyon direnci, ekonomik, güvenli, hafif ve dayanıklı nitelikleriyle enerji sektöründe yoğun ilgiyle karşılaşan alüminyum; genel olarak güneş enerjisi panelleri, elektrikli araç şarj istasyonları, rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinde değerlendiriliyor. Çevresel sorunlardan yenilenebilir enerjiye gereksinim arttıkça, alüminyum bu kapsamda daha stratejik hale geliyor.
İnşaat ve Altyapı: İnşaat sektöründe çok yönlü kullanımıyla yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunan alüminyum; çeliğe göre daha hafif, paslanmaz, kolay şekillendirilebilir, yüzde 100 geri dönüştürülebilir, enerji ve kaynak tasarrufu sağlama potansiyeliyle tercih ediliyor. Alüminyum bu üstünlükleriyle mimari tasarımların dış cephe kaplamalarında, çatı sistemlerinde, kapı, pencere, cephe kaplamaları ve iç mekan dekorasyonlarında yoğun olarak kullanılıyor.
Geri Dönüşüm: Alüminyum doğal içeriklerini yitirmeden tekrar tekrar geri dönüştürülebilir. Kayların kullanımında geri dönüşüm süreci; doğayla uyumlu, işlenmesi kolay, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir bir gelecek açısından kritik bir konudur. Geri dönüşümden elde edilen alüminyum, birincil alüminyum (yüzde 40) üretiminden çok daha az enerji (yüzde 5) gerektirir. Bu durum çevresel etkileri azaltmaya önemli katkılar sağlıyor.
Elektronik ve Tüketici Ürünleri: Yeşil metal olarak da tanımlanan alüminyum, elektronik cihazların kasalarında, ısı yayma elemanlarında ve çeşitli tüketici ürünlerinde yoğun şekilde ihtiyaç duyuluyor. Kaliteli elektrik ve ısı iletkenliğiyle öne çıkan alüminyum; kablolar, soğutucular, motorlar, sargılar, ısıtma elemanları bus bar gibi birden fazla parçada kullanılıyor. Elektronik cihazların ve teknolojik ürünlerin üretimi arttıkça, alüminyum talebi de aynı oranda artıyor.
04
Temmuz
25
Haziran
13
Haziran
12
Haziran
Copyright © 2024 ZAHİT ALÜMİNYUM Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya