Alüminyumun Otomotiv Sanayisindeki Yeri ve Önemi Nelerdir?
Yeryüzünde oksijen ve silisyumdan sonra en çok bulunan metal element olan alüminyum, çok yönlü özellikleriyle bütün sektörlerde kullanım hacmi giderek artıyor. Performans ve çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük öneme sahip alüminyuma yoğun gereksinim duyulan alanlardan biri de otomotiv endüstrisidir.
Otomotiv sektöründe yaklaşık yüzde 25 oranında kullanım hacmiyle dikkat çeken alüminyum, ekonomik, aynı zamanda ekolojik dengeyi koruması ve güvenli yapısıyla büyük talep görüyor. Üretim, ihracat ve istihdam kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan Zahit Alüminyum, alüminyumun otomotiv sektöründeki yerini ve önemini anlattı.
Çevre Sorunları Yaşamı Tehdit Ediyor
Dünyadaki nüfus artışı, sanayileşme, insanların tüketim tercihleri, tarımda kullanılan ilaçlar, zehirli atıklar, enerji açığı, hava, su ve toprak kirliliğine neden olan kimyasal ve fosil yakıtlarının yoğun kullanımı; karbon salınımını artırarak iklim değişikliğine yol açıyor. Son yıllarda etkileri farklı şekillerde görülmeye başlayan (buzulların erimesi, aşırı sıcaklar, şiddetli rüzgâr ve yağmurlar vb.) küresel ısınma ve çevre sorunları yaşamı tehdit ediyor.
Üretim Süreçleri Daha Kritik Hale Geliyor
Bütün ülkeleri bir takım tedbirli almaya zorlayan bu tablo, sanayi yatırımlarında "çevre dostu” üretim süreçlerini daha da kritik hale getiriyor. Alüminyumun üstün nitelikleriyle pek çok alanda olduğu gibi otomobil üreticileri için de vazgeçilmez bir seçenek olarak öne çıkıyor. Yolcu güvenliği, kalite ve konfor standartlarını düşürmeden, az yakıt tüketen hafif ve yüksek mukavemetli otomobiller artık daha fazla tercih ediliyor.
Alüminyum Otomotiv Sanayinde Neden Kullanılıyor?
Alüminyumun ve alışımları; karbon emisyonlarını azaltması, yüzde 100 geri dönüştürülebilirlik, işlenebilirlik, hafiflik, yakıt verimliliği sağlaması, yüksek ısı ve elektriksel iletkenliği, güvenlik performansı, dayanıklılık, korozyon direnci, uzun ömürlü ve estetik olması gibi özellikleriyle otomotiv sanayinde yoğun biçimde kullanılıyor. Alüminyum şu avantajlarıyla otomotiv sektörü için stratejik bir konuma sahiptir:
Başta çelik olmak üzere birçok metale kıyasla daha hafif bir malzeme olan alüminyum, araçların toplam ağırlığını azaltarak, yakıt verimliliğini artırıyor; daha kısa durma veya ani yön değiştirme mesafesine olanak veriyor.
Hafif araçların daha az enerji tüketimi, fosil yakıt kullanımını ve karbon emisyonlarını azaltıyor; bu durum çevre dostu araç üretimi için oldukça değerlidir. Düşük karbon ayak izi oluşmasına yardımcı olan alüminyum, çevreye katkısıyla, küresel ısınma sorununun çözümünde önemli rol oynuyor.
Yüksek enerji absorbe potansiyeline sahip alüminyum, muhtemel bir çarpışma sırasında enerji emme kabiliyetiyle, yolcu güvenliğini maksimum düzeye çıkarıyor.
Uygun alaşımlar kullanılarak mukavemeti artırılabilen alüminyum, araçların güvenlik ve dayanıklılık düzeyini yükseltiyor.
İnce oksit tabakası üreterek korozyona karşı dirençli hale gelen alüminyum, daha az bakım gerektiriyor. Bu da bilhassa nemli ve tuzlu ortamlarda araç parçalarını uzun ömürlü hale getirip, kaynak kullanımı ve atık miktarını azaltıyor.
Yüksek dayanıklılık ve yıllarca kullanma seçeneği, araçların tamir ve bakım maliyetlerini azaltıyor.
Kolayca şekillendirilebilir ve işlenebilir bir malzeme olan alüminyum daha estetik ve aerodinamik araç tasarımları yapma fırsatı sunuyor.
Alüminyumun estetik ve parlak yüzeyi sayesinde araçların dış görünüşü istenildiği gibi tasarlanabiliyor.
Yüzde yüz geri dönüştürülebilir bir metal olan alüminyum, araç ömrü sonunda geri dönüştürülebilir ve yeniden kalite kaybı olmadan kullanılabiliyor. Geri dönüşüm sürecinde tüm özelliklerini koruyan alüminyumum, sürdürülebilir bir üründür.
Alüminyum, geri dönüştürülebilirliği sayesinde ekonomiye katkıda bulunuyor.
Alüminyum geri dönüştürülebilirlik özelliğinden dolayı çevreye olumsuz etkiler azalır, bu ise sürdürülebilir üretime destek sağlıyor.
Motor blokları, silindir kafaları, dişli kutusu gövdeleri, pistonlar, jantlar, radyatörler, koltuk kızakları, vitesler ve şanzımanlar gibi parçaların imal edilmesinde kullanılan alüminyumun; araçların ağırlığını (hafiflik) azaltarak, yüksek performans oluşturuyor.
Alüminyumun yüksek mukavemeti ve çeliğin üçte biri yoğunluğa sahip hafifliği, tekerlekler ve süspansiyon sistemlerinde kullanılarak araç verimini ve konforunu artırıyor.
Alüminyum paneller, araç gövdelerinde ağırlığı azaltırken yüksek mukavemet ayrıcalığı sunuyor.