Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri, sektörün öncü kuruluşları arasında yer alan Zahit Alüminyum’a teknik gezi düzenledi. Zahit Alüminyum’un Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerinde gerçekleşen programa Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Gökhan Uşma, Doç. Dr. Nur Umar, Dr. Nedime Tuba Yusufoğlu, Dr. Tuğçe Pekdoğan, Araştırma Görevlisi Ali Furkan Urlunç, Adana Mimarlar Odası Başkanı Canan Aksu ile bir grup öğrenci katıldı.
Organizasyonun ilk bölümünde Toplantı Salonunda konuklara “Hoş geldin” konuşması yapan Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, sanayi-üniversite iş birliğine büyük önem verdiklerini söyledi.
1983 yılında küçük bir doğrama atölyesinde temeli atılan firmanın geride bıraktığı 41 yılda 45 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekare alan üzerinde entegre bir tesise dönüştüğünü belirten Balbay, “Zahit Alüminyum, sektöre liderlik yapan bölgede herkesin gurur duyduğu saygın bir şirkettir. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde bulunan firmamız yeni teknolojilerle yatırım, üretim, ihracat ve istihdamıyla ülke kalkınmasına katkı vermeye devam edecektir.” dedi.
Katılımcıların tesislere ve sektöre yönelik sorularını yanıtlayan Zahit Balbay, konuşmasının sonunda, öğretim üyeleri ve öğrencilere ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.
Programda, Zahit Alüminyum Ürün Geliştirme (Ür-Ge) Bölüm Sorumlusu Mimar Gülbahar Gültekin ise alüminyumun mimarideki önemi ve projelerde kullanılan sistem çeşitleri hakkında sunum yaptı.
Oksidasyona karşı üstün direnci olan alüminyumun endüstrinin pek çok alanında kullanılan bir metal olduğunu ifade eden Gültekin, “Alüminyum, özellikle modern yapı sistemleri ve cephe sistemlerinde tercih ediliyor. Bu malzemenin tercih edilmesinin ana sebepleri arasında hafifliği, dayanıklılığı ve kolay şekillendirilebilir yapısı bulunmaktadır.” diye konuştu.
Mimari, ulaşım, havacılık, inşaat, elektrik-elektronik, ambalaj, gıda gibi endüstrinin birçok alanında kullanılan alüminyumun dünya ekonomisinde önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Gültekin, şunları kaydetti:
“Alüminyum, binalarda çok çeşitli uygulamalar için kullanılmaktadır. Bunlar arasında, prestijli binalar için cepheler, önceden şekillendirilmiş kapılar, mağazalar ve mimari donanımlar, çatı kaplama ürünleri ve pencereler bulunmaktadır. Alüminyum, koruma ve mukavemette herhangi bir azalma olmadan endüstriyel ve deniz atmosferinde bile iyi performans göstermektedir. Eloksal kaplama ile alüminyum yüzeyinin korozyon direnci, fonksiyonel ve estetik değeri artar. Bu yöntemle daha geniş bir renk yelpazesi ve diğer boyalı metallere benzer bir görünüm elde edilir. Bu nedenle dekoratif efektler için de rahatlıkla tasarlanabilir.”
Zahit Alüminyum’da Ür-Ge kapsamında yürüttükleri faaliyetlere değinen Gültekin, yeni bir ürün ve sistem tasarımları için sürekli çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Zahit Alüminyum Ar-Ge Müdürü Bahadır Karaca da misafirlere fabrika ve Ar-Ge çalışmaları konusunda bilgiler paylaştı. Firmanın ulusal ve uluslararası standartlara uyun 5 binin ürün çeşitliliğiyle inşaat, enerji, savunma sanayi, otomotiv, elektrik-elektronik, medikal, mobilya ve reklam sektörlerinde faaliyet gösterdiğini hatırlatan Karaca, 4 kıtadan 35 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.
Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerine dikkat çeken Karaca, sektörde yenilikçi ürünler ve teknolojiler geliştirebilmek adına 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Adana’nın 3. Ar-Ge Merkezini kurduklarını açıkladı.
Daha sonra tesisi gezen konuklara fabrikadaki üretim süreci ve kullanılan teknolojiler hususunda bilgiler aktarıldı. Yoğun ilgili gören teknik geziye dahil olan öğrencilere “Katılım Belgesi” takdim edildi.
06
Mayıs
16
Nisan
25
Mart
19
Mart
Copyright © 2025 ZAHİT ALÜMİNYUM Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya