Alüminyum; hafif, dayanıklı, elastik, korozyona karşı dirençli, elektik iletkenliği özellikleriyle otomotiv, inşaat, elektronik, beyaz eşya, mobilya ve güneş enerjisi gibi birçok endüstriyel alanda kullanılır. Ekstrüzyon ekonomik bir imalat sürecidir. Sanayide uygulanan bu yöntem, metalin kalıptan geçirilerek farklı şekil ve boyutlarda üretilmesidir.
Alüminyum ekstrüzyon, yüksek sıcaklıkta alüminyum biletlerinin bir ekstrüzyon presi içinden geçirilerek kalıba sokulmasıyla gerçekleşir. Genellikle hidrolik veya mekanik olarak çalışan bu presler ile alüminyum parçaları, belirli şekil ve boyutta bir çıkıntıdan geçirilir. Ekstrüzyon işlemi, alüminyumun kutu, çubuk, L ve T şekilli ya da oval gibi çeşitli biçimlerde profil haline getirilir.
Öncelikle tasarlanan profile uygun çelik veya dökme alüminyum malzemeden üretilmiş bir kalıp hazırlanır. Daha sonra hammadde halindeki alüminyum biletler, yaklaşık 350-500 derece ısıtılır.
Böylece kalıp ve malzemenin birbirine yapışması engellenir ve daha kolay şekillendirilebilir hale gelmesi sağlanır. Isıtılan alüminyum hammaddesi, ekstrüzyon presinin besleme kısmına yerleştirilir ve uygulanan basınçla pres kalıbın içinden geçerek profil elde edilir.
Şekillendirilen alüminyum profil özelliklerini koruması için hava ve su ile soğutulur. Soğuyan profil, istenen uzunluklarda kesilir ve gerektiğinde delik açma, yüzey işleme veya kesit şekillendirme gibi işlemlerden geçirilir.
Özel şekillendirme ve işleme yöntemleriyle elde edilen alüminyum ekstrüzyon profiller, avantajları nedeniyle geniş kullanım imkânlarına sahiptir.
Estetik ve fonksiyonel gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlanan alüminyum ekstrüzyon profiller, enerji ve otomotiv endüstrisinden inşaat ve mobilya sektörüne, elektronikten ulaşım araçlarına kadar birçok alanda tercih edilir.
Ekstrüzyon kalıbı içerisinde özel yöntemler ile şekillendirilerek üretilen alüminyum profillerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Copyright © 2025 ZAHİT ALÜMİNYUM Tüm Hakları Saklıdır.
sahne
medya